Ter herdenking van de vliegramp in de Bijlmer maakte Akwasi vorig jaar de docu Een gat in mijn hart. Nu verschijnt daar een epiloog bij: Voor altijd een gat in mijn hart.

Op 4 oktober is het 31 jaar geleden dat een Israëlisch vrachtvliegtuig neerstortte op twee flats in de Amsterdamse wijk de Bijlmer, met minstens 43 doden tot gevolg. De lading van het vliegtuig bleef een vraagteken; bewoners en hulpverleners die na de vliegramp kampten met gezondheidsklachten kregen geen duidelijkheid of compensatie.

Over dat onrecht gingen de meeste producties vorig jaar, toen de ramp dertig jaar geleden was. Zo pakte de KRO-NCRV uit met het multimediale project Rampvlucht en zond de VPRO de documentaire Murky Skies uit. Deze producties onderzochten de toedracht van de vliegramp, die ondanks een parlementaire enquête nooit werkelijk werd opgehelderd. Omroep Zwart herdacht de ramp op zijn eigen manier: met Akwasi’s korte documentaire Een gat in mijn hart. Een poëtische film die de vliegramp belichtte vanuit het perspectief van kinderen.

Akwasi Ansah was zelf vier jaar oud toen het vliegtuig neerstortte. Met zijn familie woonde hij tegenover de plek des onheils, hij zag het allemaal gebeuren. Een trauma waar nooit over gesproken werd. Behalve op school: daar tekende Akwasi mee aan het boek Een gat in mijn hart, waarin kinderen uit de Bijlmer hun herinneringen rond de ramp lieten zien.

In de documentaire vertelde Akwasi zijn verhaal en dat van andere jonge Bijlmerbewoners van toen. Interviews werden hierbij vermengd met dromerige animaties, citaten van de kinderen uit het boek en muziek van Bnnyhunna. De prachtscènes tussen Akwasi en zijn vierjarige dochtertje Nekayah maakten de ontroerende docu af.

Nu is er dus ook Voor altijd een gat in mijn hart, een korte epiloog. Hierin vertelt Akwasi opnieuw zijn verhaal, vermengd met archiefbeelden, interviews en nieuwe animaties, die met hulp van een kinderstem samenvatten wat de vliegramp in de Bijlmer was en welke gevolgen die had. Maar dit alles voegt eigenlijk weinig toe aan Een gat in mijn hart. Hoe leuk het ook is om beelden te zien van de Zeeuwse vrouw van wie Akwasi via Marktplaats zijn exemplaar van het tekeningenboek kocht en met wie hij bleef corresponderen, de oorspronkelijke docu Een gat in mijn hart is als film én als eerbetoon sprekender. Gelukkig is deze ook nog gewoon te zien op NPO Start. 

de nieuwste documentairetips in je mailbox?