De documentaireserie Putin and the West krijgt een vervolg met een tweeluik over het eerste jaar van de oorlog in Oekraïne.

Productiemaatschappij Brook Lapping is al bijna 25 jaar goed voor enerverende documentaireseries over (internationale) politieke ontwikkelingen en conflicten, gemaakt volgens een vast procedé: alle betrokkenen op het hoogste niveau, zoals regeringsleiders, presidenten, topfunctionarissen en overige sleutelfiguren, aan het woord laten en in de montage op elkaar laten reageren. Zo ontstaat een gedifferentieerde blik achter de coulissen en blijkt dat de machtigen der aarde ook gewone mensen zijn, met al hun geldingsdrang, ijdelheid en feilen. Zie The Iraq War, Iran and the West, Inside Obama’s White House, Inside Europe of Trump Takes on the World, om enkele reeksen te noemen.

Aan het drieluik Putin and the West, over de annexatie van de Krim tot aan Poetins oorlog in Oekraïne, zijn nu twee delen (‘Invasie’ en ‘Escalatie’) toegevoegd die het eerste jaar van de oorlog beslaan. ‘We nemen de kijker weer mee achter de schermen om te tonen hoe en waarom cruciale besluiten genomen worden,’ aldus producent Norma Percy voorafgaand aan de uitzending op de BBC in februari. Opnieuw zag ze kans sleutelfiguren hun versie van de gebeurtenissen te laten geven, maar ditmaal ging dat toch anders. ‘Het maakt een groot verschil of je een serie maakt over de aanloop naar oorlog of over een oorlog die aan de gang is,’ aldus regisseur Tim Stirzaker. Want hoe krijg je alle betrokkenen bij zo’n lopend conflict zover dat ze zich er met enige afstand over uitlaten? ‘We lieten ze een stapje terug doen. Een van de eerste dingen die we vroegen was waar ze waren toen de oorlog begon. Dus geen interviews over de actualiteit met soundbites.’ Vanzelfsprekend ontbreekt Poetin in het tweeluik, maar wel komen diverse Russische ambassadeurs aan het woord die volhardend Poetins vernietigingsoorlog goedpraten. Het bontst maakt de Wit-Russische ambassadeur Rybakov het, die doodleuk beweert dat de beelden van vermoorde burgers in Boetsja in scène zijn gezet.

Volodymyr Zelensky en Boris Johnson lopen door de straten van Kyiv.

Zelfzuchtig

In het eerste deel, ‘Invasie’, vertelt Zelensky hoe hij een paar uur na de inval op 24 februari 2022 belt met Biden en om steun vraagt aan de prudente Europese leiders, die erop aandringen met Poetin te praten en sowieso niet goed durven te reageren. (Het Duitsland van Scholz had aanvankelijk 5000 oude helmen in de aanbieding.) Boris Johnson, VS-defensieminister Lloyd Austin, CIA-chef Bill Burns en VN-secretaris-generaal Guterres beschrijven de toenemende druk om Oekraïne te steunen zonder daarbij een nieuwe wereldoorlog te riskeren. De vredesbesprekingen bij de grens met Belarus mislukken en in Boetsja, een voorstad van Kyiv, wordt door de Russen een bloedbad aangericht. De Britse oud-premier Boris Johnson toont enig inzicht wanneer hij toegeeft dat ‘we altijd uiteindelijk het juiste doen, maar dat we dit meestal pas morgen doen in plaats van vandaag’. The Guardian hield het in haar bespreking van het tweeluik erop ‘dat de belangrijkste collectieve besluiten worden genomen door personen die in gebreke blijven, soms belachelijk zijn en vaker wel dan niet kwalijk zelfzuchtig’.

Putin and the West

maandag 25 maart

NPO 2 22.15-23.25

de nieuwste documentairetips in je mailbox?