Bruin Parry slaagde er ondanks zijn beperking in om succesvol kunstenaar te worden. Nu wil hij ook doorbreken als popster. Regisseur Sandra Parry volgde hem. 

Vanaf het moment dat Bruin Parry kon lopen vulde hij de kamer met sprankelende energie. Parry, 25 jaar geleden geboren met een chromosoom meer, ontpopte zich de afgelopen jaren tot een succesvol multidisciplinair kunstenaar, model en influencer. Musea kopen zijn werk aan en in 2022 werd Parry genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Sinds twee jaar heeft hij een nieuwe ambitie. Parry wil popster worden. Een naam is al bedacht: ‘Bruin Jackson’, vanwege zijn liefde voor Michael Jackson. Maar zo verdienstelijk als Parry ontwerpt, schildert, danst en fotografeert, het benodigde zangtalent van de veelzijdige kunstenaar uit de Jordaan is ver te zoeken, constateert ook zijn omgeving. ‘Ik hoor je nooit zingen,’ merkt zijn vader Alain op aan de keukentafel in de documentaire van Bruin Jackson – superstar. Moeder Anja maakt zich vooral zorgen over de kwetsbaarheid van haar zoon Bruin als hij zichzelf, anders dan bij het exposeren van zijn werk, op het podium plaatst. En broer Beau benadrukt nog eens de vele creatieve eigenschappen die Bruin bezit en heeft kunnen (door)ontwikkelen, maar dat goed zingen nou net ontbreekt in het rijtje. 

Regisseur Sandra Parry, tevens de tante van Bruin, zag in de wrijving tussen de torenhoge ambitie van haar neef en de realistische blik van zijn naaste omgeving, ingrediënten voor een documentaire. In de film, klein en liefdevol gemaakt (invoelend camerawerk van Jaap Veldhoen) met een vlotte montage (Fatih Tura) vol aanstekelijke electrobeats (grotendeels van Bruins eigen muziekalbum) volgt Sandra het proces van haar neef waarin hij zijn droom probeert te realiseren.

Een trouwe club artistieke vrienden ondersteunt Bruin waardoor de droom lijkt uit te komen. Jan Hoek, voormalig oppas van Bruin en beeldend kunstenaar, is een van die mensen die Bruin wel een ‘X-factor’ toebedeeld. ‘Bruin is erg talentvol,’ licht Sandra Parry toe. ‘Maar, mensen zoals Bruin steken net wat anders in elkaar waardoor zij geen toegang hebben tot een opleiding aan kunstacademie of conservatorium. Bruin viel daarom terug op een zorginstelling, en daar zitten hele goeie tussen, maar de nadruk ligt dan op zorg verlenen en niet op het verder ontwikkelen van iemands artistieke talenten. Nu werkt Bruin in een studio met allemaal mensen die geen achtergrond hebben in de zorg. Zo komt hij beter tot zijn recht.’

‘Dat deze vriendenclub jarenlang trouw is aan Bruin komt door zijn eigen verdiensten,’ vervolgt Sandra Parry. ‘Bruin heeft ondersteuning nodig, maar hij voedt zijn omgeving met zijn onbegrensde manier van denken. Hij houdt gelijkgestemden scherp en geeft daardoor.’

Vanaf vandaag ligt Cowboy van Jordaan dat hij samen maakte met Mario Davidson en Hannah van der Heide, en verschillende artiesten onder wie Abel van Gijlswijk, Alma Mathijsen en Donny Ronny, in de platenzaak, en is het album in zijn geheel te beluisteren op Spotify.

Het uur van de wolf

dinsdag 22 oktober

npo 2 22.40-23.30

de nieuwste documentairetips in je mailbox?