De persvrijheid in Hongarije staat al jaren onder druk. Sinds Victor Orbán er in 2010 voor de tweede keer premier werd, wordt de democratische rechtstaat in het land stukje bij beetje afgebroken. De vrijheid van meningsuiting wordt er ingeperkt, de rechterlijke macht beïnvloed, en van eerlijke verkiezingen is al lange tijd geen sprake meer. Daarbij komt dat tachtig procent van de Hongaarse media in handen is van de staat. Een autoritair regime in het hart van de Europese Unie, zo stellen de makers van The Hungarian Playbook.
In september 2018 stelde het Europees Parlement artikel 7 tegen Hongarije in werking. Dat is een procedure die in gang wordt gezet als de regering van een EU-lidstaat de waarden van de Europese Unie schendt. Maar sinds de instelling van artikel 7 lijkt de mensenrechtensituatie in Hongarije alleen maar verslechterd.
Mede door de bezorgdheid over de persvrijheid in het land presenteerde de Europese Commissie enkele jaren later een Europese mediawet die persvrijheid, pluriformiteit en onafhankelijk mediatoezicht in de lidstaten moet garanderen. De nieuwe regels moeten journalisten en redacties beschermen tegen politieke inmenging en overheidscontrole. Maar dat premier Orbán ook in 2022 opnieuw herkozen werd, is volgens velen op zijn minst deels te danken aan de manier waarop hij de media bespeelt.
In The Hungarian Playbook, een documentaire van Bence Máté en Áron Szentpéteri, neemt een groep jonge journalisten het op tegen Orbáns staatspropaganda ten tijde van de verkiezingscampagne van 2022. Door middel van geheime opnames en gelekte documenten bewijzen oud-medewerkers van de Hongaarse publieke omroep en nieuwssite 444.hu hoe de overheid hun werk controleerde. ‘Zo veel corruptie is onmogelijk te verklaren in een functionerende democratie,’ stelt een van hen. ‘Ik ben niet bang,’ zegt een ander. ‘Het belangrijkste vind ik dat de waarheid aan het licht komt.’