#CB12: Judith Schalansky houdt zich verre van conventies 17 november 2012 Van een atlas vol niet-bestaande eilanden tot een roman over een lerares dat tegelijk ook een biologieboek is; Judith Schalansky maakt geen boeken in de traditionele zin van het woord. De Berlijnse, die zowel auteur als vormgever is, is ook op het podium van Crossing Border niet conventioneel te noemen. ‘In de toekomst wil ik een boek over slakkenseks uitgeven. Dat is de meest smerige seks denkbaar; overal slijm!’
#CB12: Anne Frank is gefrustreerd 17 november 2012 Lachen met de Holocaust taboe? Bij Shalom Auslander valt dat wel mee. Of zijn Joodse afkomst de grappen over Anne Frank en concentratiekampen nu goed praat of niet, grappig zijn ze zeker. ‘Ik had maar twee uur om Sachsenhausen te bezoeken. De kaartverkoper adviseerde mij om dan maar direct door te gaan naar de gaskamers.’
#CB12: Een ode aan literair Rotterdam 17 november 2012 Rotterdam. Bekend van de haven, de Euromast en de Koopgoot. Het is echter ook de Grote Stad van de Literatuur als we verschillende auteurs en performers van het Rotterdam Project mogen geloven. Zij brengen een ode aan de letteren uit de havenstad. Zo draagt presentator Arie Boomsma voor uit het werk van Cor Vaandrager en geeft Jan Hoek een originele interpretatie van De Nieuwe Stijl.
#CB12: 'Doodsbloei'-gedichten doen zaal verstommen 17 november 2012 Dichter Pieter Boskma verloor in 2008 zijn vrouw aan borstkanker. Bijna vijfendertig jaar waren ze onafscheidelijk. Hij rekende in een interview zelfs uit hoe lang ze precies samen waren: 12.080 dagen. Na haar dood verscheen een dichtbundel van zijn hand over zijn rouwproces, 'Doodsbloei'. De rouw heeft de dichter achter zich gelaten: nu wil hij enkel nog over de liefde schrijven, zo spreekt Boskma zijn publiek in de Duitse Kerk toe.
#CB12: De wantrouwende schrijver 16 november 2012 Van schrijvers-air heeft Ben Lerner weinig last. De man die op het podium zit, lijkt meer op een professor in de zoölogie dan op een van Amerika’s beste moderne dichters. Helder en bevlogen vertelt hij over zijn laatste project, een roman getiteld ‘Leaving the Atocha Station’. ‘In mijn boek zit geen ontwikkeling. Mijn hoofdpersonage begint met een verschrikkelijk karakter en eindigt met een verschrikkelijk karakter.’
#CB12: Van Gerrewey wil niet voorlezen 16 november 2012 Er staan krap tien mensen in de Waterloo zaal als een woeste krullenbol de Vlaamse essayist en romancier Christophe van Gerrewey (1982) aankondigt. Langzaamaan druppelen de mensen binnen, zonder oog te hebben voor de schrijver die het podium betreedt. Ze komen duidelijk voor de band die aansluitend komt optreden. Van Gerrewey’s ster is, naar eigen zeggen, rijzende. Hij debuteerde dit voorjaar als romanschrijver met het goed ontvangen ‘Op de hoogte’.
#CB12: ‘Veel mensen voelen zich te goed voor hun eigen middelmatigheid’ 16 november 2012 In een ouderwetse opvoeding werd kinderen geleerd hun ijdelheid te onderdrukken. Deze calvinistische les wordt tegenwoordig overgeslagen: iedereen wordt almaar aangemoedigd zijn talenten te ontdekken en te exploiteren. ‘Maar je kunt beter niet met een middelmatig talent moeten overleven in het kunstvak,’ zegt Thomas Rosenboom – duidelijk geen liefhebber van de Idols- en Voice-of-Holland-cultuur.
#CB12: Schrijnende poëzie als pauzemuziekje 16 november 2012 Vroeg op de vrijdagavond mag Kira Wuck een klein kwartier voorlezen in een bovenzaaltje. De 33-jarige half Finse half Indonesische dichteres maakte indruk met haar bundel 'Finse meisjes'. Ze staat vlak voor de band De Meisjes geprogrammeerd. Door het binnen schuifelende publiek heeft het optreden wat weg van een pauzemuziekje. De geluidsman vraagt van de weeromstuit of er wel een microfoon klaarstaat voor ‘die voorleesjuffrouw’.
Langs de velden #46 16 november 2012 In deze rubriek halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had. Deze week o.a: een nieuwe roman van Bernlef, in januari nieuwe Dichter des vaderlands en twee buitenlandse prijzen van Nederlandstalige auteurs.
#CB12: Vertaalproject The Chronicles 15 november 2012 Met The Chronicles brengt Crossing Border jong internationaal schrijftalent onder de aandacht. De Iraanse filmmaker en schrijver Kaweh Modiri is een van hen. In Brands met Boeken vertelt hij vrijdag over zijn debuutroman 'Meneer Sadek en de anderen'.
Nanne Tepper overleden 15 november 2012 Naar nu pas bekend is geworden, is schrijver Nanne Tepper afgelopen zaterdag overleden. Met zijn debuut ‘De eeuwige jachtvelden’ wist hij in één klap zijn naam te vestigen. Tepper schreef ook over muziek, onder meer voor 3voor12.
#CB12: De VPRO op Crossing Border in Den Haag 14 november 2012 Ook dit jaar werkt de VPRO samen met Crossing Border, het festival waar literatuur en muziek centraal staan. De VPRO doet verslag van Crossing Border op radio, televisie en internet.
#CB12: Genie of fraudeur 14 november 2012 In 'Vertrek van station Atocha', de veelgeprezen debuutroman van Ben Lerner, volgen we een jonge Amerikaanse dichter in Madrid op zoek naar de verbanden tussen kunst en taal, waarheid en werkelijkheid.
#CB12: Griekse beginselen 14 november 2012 'Een lied voor Achilles' van Madeline Miller is een toegankelijk, romantisch, ontroerend en opwindend verhaal over Patroclus en Achilles, helden uit de Oudheid en meer dan goede vrienden.
#CB12: @-sociaal 13 november 2012 Andrew Keen, de zelfbenoemde ‘antichrist van de sociale media’, schetst een somber toekomstbeeld van de maatschappij waarin we alles delen.
Bijns naar Douwesz 13 november 2012 Schrijfster Minke Douwesz krijgt de Anna Bijns Prijs 2012 voor haar roman 'Weg'. Andere genomineerden waren Saskia de Coster, Elke Geurts, Vonne van der Meer, Charlotte Mutsaers en Carolina Trujillo. Lees hieronder het artikel dat Katja de Bruin schreef over de scheve toekenning van literaire prijzen.
Rachel Cusk 13 november 2012 'Ik denk dan ook dat een feministe maar beter niet kan trouwen (...) Misschien kan ze ook maar beter geen kinderen krijgen'. Lees hier een fragment uit het eerste hoofdstuk van Rachel Cusk's 'Nasleep'.
Scherpzinnig en kleinzielig 13 november 2012 De romans van Rachel Cusk gaan over Ons Soort Mensen: hoog opgeleid, goeie baan, getrouwd, kinderen, maar… In 'Nasleep' doet ze verslag van haar scheiding. Soms scherpzinnig, vaak ook irritant.
#CB12: Goede bedoelingen 12 november 2012 De roman 'De wezenlozen' is een van de opvallendste debuten van afgelopen jaar. In ritmisch proza schetst Wytske Versteeg de inktzwarte ondergang van een familie waarin iedereen het allemaal zo goed bedoeld heeft.
Wolfe in 400 woorden 12 november 2012 Voor iedereen die de zeshonderd pagina’s van Tom Wolfe’s nieuwe boek ‘Terug naar het bloed’ iets te veel van het goede vindt, de Britse journalist John Crace heeft het boek samengevat in vierhonderd woorden.