Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een Amerikaanse tienerkomedie en een documentaire met Will Ferrell.

The Cruel Sea

De Britse kapitein Ericson (Jack Hawkins), geplaagd door een traumatische ervaring waarbij hij veel manschappen ­verloor, is degene die de onderzeeërs van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog onschadelijk moet maken. Wanneer hij voor de keuze komt te staan of hij enkele van zijn bemanningsleden zal opofferen voor het algemeen belang, wordt hij opnieuw geconfronteerd met een keuze tussen missie en manschappen. Uitermate ­gelaagde, bijna documentaire-achtige benadering van een beladen onderwerp. Gebaseerd op de ­gelijknamige roman uit 1951 van de Britse auteur ­Nicholas Monsarrat. Oscarnominatie voor beste scenario.

Dope

Drie nerderige tieners met een voorliefde voor jaren-negentig-hiphop raken via een uit de hand gelopen verjaardagsfeest opgezadeld met een rugzak vol drugs. Klassiek filmidee, maar Dope is veel meer dan de zoveelste Amerikaanse opgroeikomedie waarin seks, drugs en onbereikbare droommeisjes een grote rol spelen. Met dank aan een door gewelddadige bendes gedomineerde achterbuurt als decor (waar regisseur Rick Famuyiwa zelf opgroeide), een briljant eclectische soundtrack (samengesteld door Pharrell Williams) en een arsenaal aan unieke personages. Doorbraakfilm van acteur Shameik Moore, vooral bekend als de stem van Miles Morales in de Spider-verse films.

Will & Harper

Komiek Will Ferrell en schrijver Harper Steele zijn al decennia bevriend als de laatste uit de kast komt als trans vrouw. ‘Ik denk niet dat het mijn persoonlijkheid erg verandert,’ schrijft Steele als ze Ferrell op de hoogte brengt van het nieuws. ‘In plaats van een eikel ben ik nu een kutwijf.’ De mooie documentaire Will & Harper volgt de twee terwijl ze een roadtrip door Amerika maken. In zeventien dagen leggen ze hun vriendschap onder de loep en ontdekt Steele hoe het is om als haar eigen zelf door haar land te reizen. Een ontroerende, rauwe, grappige en vooral vreselijk eerlijke film over een onderwerp dat te vaak moedwillig verkeerd wordt begrepen.  

Lees meer over Will & Harper bij onze collega's van de VPRO Documentairegids: 'Een hilarische en aangrijpende roadtrip door Amerika'

Actuele tip: Langer licht

Op de rode loper van het Nederlands Film Festival vertelde actrice Monic Hendrickx ons afgelopen weekend dat Langer licht een van haar favoriete Nederlandse films is. Raymond Thiry speelt in het drama uit 2006 boksschoolhouder Lucien: een praatjesmaker, maar ook een man die lijdt onder een persoonlijke tragedie. Tijdens de bokslessen praat hij voortdurend tegen zijn leerlingen. Dat ze moeten knokken, elkaar moeten respecteren, en dat hij echt van ze houdt. Tegen zijn zoon Mitchel (Dai Carter), met wie hij een tweemanshuishouden runt, kan hij geen woord uitbrengen. Als hun ruzie losbarst, doolt Lucien dagen rond in een verlaten boksschool. Regisseur David Lammers, de laatste jaren vooral actief als producent en regisseur van tv-series als Van God los en Smeris, bewijst met zijn magnifieke debuut dat beelden minstens zo veelzeggend kunnen zijn als dialogen.

Laatste kans: Ex Machina

Deze film is nog maar tot 30 september te zien op Netflix

De verlegen programmeur Caleb (Domhnall Gleeson) wordt door de excentrieke internetmiljardair Nathan (Oscar Isaac) uitgenodigd in diens afgelegen villa. Nathan vraagt hem de eerste robot met bovenmenselijke intelligentie te onderwerpen aan de Turingtest, waarin onderzocht wordt of de ondervrager doorheeft dat hij met een computer praat. Caleb laat zich echter al snel verleiden door de beeldschone machine (gespeeld door Alicia Vikander) en komt zodoende lijnrecht tegenover Nathan te staan. Een oogstrelende sciencefictionthriller met geweldig spel van de gehele cast: vooral Isaac is briljant als manipulatieve dronkaard. Regiedebuut van Alex Garland, wiens nieuwe film Civil War afgelopen lente in de bioscoop draaide.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.