Afgelopen maandag maakte Donald Trump bekend dat senator J.D. Vance (39) zijn running mate voor de verkiezingen wordt. In 2016 publiceerde Vance zijn autobiografie Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis. Als portret van een arm, wit, disfunctioneel gezin in Ohio werd het boek veel aangehaald in discussies over de opkomst van Trump. Hollywoodveteraan Ron Howard (A Beautiful Mind) focust in deze verfilming niet op politiek, maar puur op de relatie tussen Vance (Gabriel Basso) en diens labiele moeder (Amy Adams) en taaie grootmoeder (Glenn Close). Dat werkt: het soepel vertelde verhaal is wat melodramatisch maar weet in z’n eenvoud en eerlijkheid te ontroeren. Amerikaanse recensenten zagen echter vooral een film die de oorzaken van alle ellende – een falend zorgsysteem, gebrekkige overheidssteun – compleet negeert. Oscarnominaties voor beste vrouwelijke bijrol (Close) en beste makeup and hairstyling, maar ook drie Razzie-nominaties voor slechtste regisseur, slechtste script en slechtste vrouwelijke bijrol (Close).
Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. het levensverhaal van J.D. Vance, de nieuwe running mate van Donald Trump, en een Japanse animatiefilm.
De spinsels (The Imaginary)
Een curieuze familiefilm, deze Japanse bewerking van de jeugdroman The Imaginary/De spinsels van de Britse auteur A.F. Harrold. Hoofdpersoon Rudger is het denkbeeldige vriendje van het meisje Amanda, van wie hij vervreemd raakt nadat zij op straat wordt aangereden. Regisseur Momose werkte eerder als animator mee aan animeklassiekers als Spirited Away en Princess Mononoke, wat visueel wel te merken is: de mix van ouderwetse en digitale animatie is nu en dan verbluffend mooi. Inhoudelijk is de film echter wisselvallig: soms heerlijk fantasievol en weemoedig, dan weer flink vergezocht, mierzoet of juist opvallend griezelig. Hoe dan ook geen doorsneeproductie.
Titanic
De romance tussen een arme jongeman (Leonardo DiCaprio) en een rijke jongedame (Kate Winslet) is gedoemd, omdat ze elkaar leren kennen op de Titanic. Vooral technisch een huzarenstukje van regisseur James Cameron (Avatar). Hij liet immense sets bouwen en gebruikte daarnaast allerlei nieuwe digitale technieken. Zo bracht hij de ondergang van het schip zeer realistisch in beeld. Voor veel fans was de techniek overigens bijzaak, die zwijmelden weg bij het (nogal larmoyante) liefdesverhaal. Destijds de duurste (200 miljoen dollar) en meest succesvolle (miljarden winst) film ooit. Elf Oscars.
Laatste kans: Heat
Deze film is nog maar tot 26 juli te zien op Netflix
Politieman Hanna (Al Pacino) jaagt op bankrover McCauley (Robert De Niro). Twee vakmannen, met een treurigstemmend privéleven. Uiterst stijlvol in beeld gebracht misdaaddrama, strak gemonteerd en heel goed geregisseerd. Toch is dit vooral de film van twee acteerkanonnen. De Niro wilde bijvoorbeeld liever niet repeteren voor het filmen van een scène waarin hij in een restaurant een kop koffie drinkt met Pacino, en regisseur Michael Mann ging akkoord. De scène werd met twee camera's opgenomen, de acteurs pakten hun ruimte voor improvisatie, en het resultaat was spectaculair. Prachtfilm, een absoluut hoogtepunt in het genre.
Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?
elke vrijdag
Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.