Na drie seizoenen Undercover, een film én een eigen serie, is drugsbaron Ferry Bouman (Frank Lammers in de rol van zijn leven) terug van weggeweest. De eenzame Ferry is na de gebeurtenissen in Undercover alles kwijt, van zijn drugsimperium tot grote liefde Daniëlle (Elise Schaap). De campinggangster verschanst zich tegenwoordig daarom in Spanje, maar moet terug naar Brabant als zijn nichtje (sterke rol van Aiko Mila Beemsterboer) zijn hulp inschakelt om af te rekenen met een stel jonge, opgefokte gangstertjes. Niet veel nieuws onder de zon, maar vermakelijk genoeg, vooral omdat Lammers voortdurend kleine nieuwe nuances vindt in zijn personage.
Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een ontroerend historisch drama uit Italië en Frank Lammers als campinggangster Ferry Bouman.
The Mountain Between Us (vanaf 23 december)
Romantisch avonturendrama naar het gelijknamige boek van Charles Martin over twee vreemden (Idris Elba en Kate Winslet Winslet) die bij elkaar in een chartervliegtuigje stappen dat neerstort in het hooggebergte. Waarna de twee, samen met de hond van de overleden piloot, moeten zien te overleven in de vrieskou. Deze grote Hollywoodfilm was de beloning voor de twee Oscarnominaties die de Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad kreeg voor Paradise Now en Omar. The Mountain Between Us is onderhoudend genoeg en de twee hoofdrolspelers doen goed hun best, maar de film is te traditioneel en voorspelbaar om te kunnen wedijveren met Abu-Assads beste werk.
Il treno dei bambini (The Children's Train)
Napels, 1946. De Communistische Partij roept arme, alleenstaande moeders op om hun kinderen per trein naar het noorden van het land te sturen, waar mortadella en pasta in overvloed zijn en ze een winter lang kunnen aansterken. We volgen Amerigo, een deugniet en kruimeldief die volgens zijn moeder ‘een straf van God’ is. In het koude Modena bloeit hij echter al snel op en ontdekt hij een liefde voor (viool)muziek. Klassiek historisch drama dat vooral weet te ontroeren in de liefdevolle scènes tussen Amerigo en zijn tijdelijke adoptiemoeder Derna: een vrijgevochten verzetsstrijder die eigenlijk helemaal niet op een kind zat te wachten.
Julia's Stepping Stones
Korte autobiografische documentaire van de in 2022 overleden documentairemaker Julia Reichert, die in 2020 een Oscar won voor Beste Documentaire voor American Factory (ook te zien op Netflix). In iets meer dan dertig minuten geeft Reichert met archiefbeelden commentaar op haar jeugd, carrière en levensloop, oftewel: ‘de stapstenen in haar leven’. Daaruit doemt vooral een beeld op van een gedreven vrouw die zich altijd inzette voor de arbeidersklasse en de vrouwenbeweging, én iemand die altijd nieuwsgierig is gebleven. Door de korte speelduur iets te vluchtig en fragmentarisch, maar al met al een boeiend carrièreportret.
Snøsøsteren
In deze Noorse kerstfilm ontmoet de tienjarige Julian, die net zijn zus heeft verloren, de mysterieuze Hedvig, type spring-in-‘t-veld. Aanvankelijk zit hij niet op haar te wachten, maar uiteindelijk zwicht hij toch voor haar vrolijke persoonlijkheid. Langzaam maar zeker ontdekken ze dat ze precies de steun en toeverlaat zijn die de ander nodig heeft. Snøsøsteren is op het eerste gezicht een kerstfilm uit duizenden; mierzoet en voorspelbaar. Maar deze familiefilm is ook geregeld zwaarmoedig en toont op knappe wijze belangrijke maatschappelijke thema’s (rouw, eetstoornissen) vanuit het oogpunt van kinderen.