Netflix verwijdert in september een hoop topfilms van de streamingdienst. In dit artikel tippen we de zes belangrijkste films die nog maar korte tijd te zien zijn.

Prisoners (verdwijnt 2 september)

Op de avond van Thanksgiving verdwijnen twee meisjes spoorloos. De enige aanwijzing leidt naar een camper, maar de zwakbegaafde eigenaar wordt door gebrek aan bewijs al snel vrijgelaten. Keller (Hugh Jackman), de vader van een van hen, besluit het heft in eigen handen te nemen. Naargeestige, subliem opgebouwde thriller van Canadees Denis Villeneuve (Blade Runner 2049, Dune), die de kijker meeneemt op een emotioneel zware tocht door een van elk greintje zonlicht gespeend landschap. Het magistrale schimmenspel van cameraman Roger Deakins (Fargo, Skyfall) werd genomineerd voor een Oscar.

The Hurt Locker (verdwijnt 5 september)

De militairen van een explosievenopruimingsdienst in Irak krijgen een nieuwe collega. Staff Sgt. James (Jeremy Renner) is erg goed in zijn vak, maar hij neemt veel risico's. Het lijkt zelfs of hij van de spanning houdt. Zijn collega's zweten intussen peentjes: ze hebben al heel wat collega's verloren aan in elkaar geknutselde bommen. Heel goede oorlogsfilm, zinderend spannend, realistisch en aangrijpend. Geweldig spel van de hele cast. De altijd interessante regisseur Bigelow verfilmde een messcherp scenario van Mark Boal, die een tijdlang meeliep met een vergelijkbaar team in Bagdad. Oscars voor onder andere film, regie en script.

The King of Staten Island (verdwijnt 10 september)

Het leven van de 25-jarige stoner Scott staat al jaren stil. Hij woont nog thuis bij zijn moeder en hangt wat rond met zijn losbollige vrienden. Maar dan heeft zijn moeder – al jaren weduwe nadat haar brandweer-man omkwam tijdens het werk – ineens een nieuwe vriend. Scott wordt gespeeld door SNL’s Pete Davidson, die meeschreef aan het scenario en zijn eigen vader – die ook bij de brandweer werkte – verloor op 9/11. Zoveelste dramatische komedie van regisseur Judd Apatow (The 40 Year Old Virgin, Knocked Up) over een volwassen man die zich gedraagt als een kind, is ook een van zijn beste.

Donnie Brasco (verdwijnt 14 september)

Op feiten gebaseerd drama over een FBI-agent (Johnny Depp) die begin jaren 70 in de New Yorkse maffia infiltreert. Regisseur Mike Newell (Four Weddings and a Funeral, Harry Potter 4) ontdoet de gangsterwereld van heroïek en vertelt het verhaal als een tragische liefdesgeschiedenis, waarin de groeiende genegenheid tussen de undercoveragent en simpele maffiaonderdaan Lefty Ruggiero (Al Pacino) geen enkele toekomst heeft. Pacino bevindt zich op bekend terrein en is weer uitstekend. Maar vooral Depp, in een van zijn eerste ‘volwassen’ dramatische rollen, is indrukwekkend als de undercoveragent die in toenemende wanhoop zijn loyaliteit probeert te verdelen tussen zijn opdrachtgevers, zijn gezin en de aandoenlijke Lefty.

Fight Club (verdwijnt 14 september)

In het vliegtuig ontmoet de maatschappelijk ontwortelde Jack (Edward Norton) de nog veel vreemdere Tyler Durden (Brad Pitt). Om uiting te geven aan hun gezamenlijke antipathie tegen het burgermansbestaan zetten ze een 'Fight Club' op, waar gelijkgestemde sleurverlaters elkaar met wederzijdse toestemming in elkaar meppen. Grotere projecten volgen. In de VS begrepen sommige mannen niet dat Chuck Palahniuk, de auteur van het bronboek, de vechtclubs niet als serieus tijdverdrijf had willen introduceren, met als gevolg veel zinloos geweld. Wie de ironie wel snapt wacht een knappe en zeer enerverende film.

The Talented Mr. Ripley (verdwijnt 14 september)

Patricia Highsmith schreef een aantal thrillers over het personage Tom Ripley, dit is de verfilming van de eerste. Ripley (Matt Damon) is een charmante maar immorele bedrieger, een berekenende leugenaar. Hij wringt zich binnen in het leven van de rijke Dickie Greenleaf (Jude Law) en zijn vriendin (Gwyneth Paltrow) door zich voor te doen als een oude jeugdvriend. Hij moet steeds extremere maatregelen treffen om zijn nieuwe, luxe leventje vol te houden. Jude Law leerde de saxofoon te bespelen, werd genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe en kreeg een BAFTA voor zijn rol als de niet al te sympathieke Dickie.

Ook te zien op Netflix: de meesterlijke miniserie Ripley, die veel trouwer is aan het bronmateriaal

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.