Versnipperd zelfportret 12 september 2017 Voor de jonge Thomas Heerma van Voss draaide het bestaan om muziek, vooral hiphop. 'Plaatsvervangers' is een verzameling persoonlijke essays over de muzikale helden die zijn identiteit bepaalden. In dit artikel vertelt Dirk-Jan Arensman over Thomas Heerma's nieuwe bundel.
Ongewoon gebleven 5 september 2017 Rob van Essens nieuwe roman – 'Winter in Amerika', een sardonische kijk op het moderne letterencircus – leest als een koortsdroom.
Vriendschap en verraad 29 augustus 2017 In Noord-Irak worden een Duitse avonturier en zijn Irakese tolk ontvoerd. Sherko Fatah, van Iraaks-Koerdische komaf, geeft zijn roman 'In andermans handen' een verrassende finale.
Zeeuwse zoeker 14 augustus 2017 Maarten van der Graaff (1987) schreef na twee dichtbundels een roman, over religieuze ervaringen van hem en anderen.
Boeken in beeld 1 augustus 2017 Drie jaar geleden begon leraar Nederlands Jörgen Apperloo met Vlogboek. Inmiddels staan er ruim honderd vlogs online waarin bijna driehonderd boeken zijn besproken. Die worden vooral buiten school bekeken.
Hilversumse literatuurkritiek 7 juni 2017 Docent moderne Nederlandse letterkunde Jeroen Dera (1986) verdedigt 14 juni aan de Radboud Universiteit Nijmegen zijn proefschrift Sprekend kritiek, over literatuurprogramma’s in de vroege jaren van de Nederlandse radio en televisie.
Prikkelende zinnen 6 juni 2017 Op 16 juni verschijnt een heruitgave van Het verhaal van mijn leven, de door Theo Kars vertaalde memoires van Giacomo Girolamo Casanova.
Dagboek van een das 23 mei 2017 Charles Foster leefde voor 'Leven als een beest' als das, otter, vos, edelhert en gierzwaluw. Dankzij hem weten we nu hoe wormen smaken en hoe het voelt om achtervolgd te worden door een bloedhond.
De Kennedy's verstript 23 mei 2017 De stripmakers achter 'Agent Orange' duiken in de geschiedenis van de Kennedy’s. Het eerste album gaat over Joseph P. Kennedy, de vader van John F. Kennedy. ‘Hij was een gewetenloze schurk.’
Overleven in stijl 16 mei 2017 Dit jaar verscheen 'De roman als overlevingsstrategie', het nieuwste non-fictiewerk van de in Italië woonachtige Britse auteur Tim Parks.
De dikke van Harstad 9 mei 2017 Met 'Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?' vestigde de Noor Johan Harstad zijn status als cultauteur in Nederland. Zijn nieuwe roman – 'Max, Mischa & het Tet-offensief' – telt meer dan 1200 pagina’s.
Buitenkant-tekeningen 2 mei 2017 Maandag 8 mei wordt aan de Amstel weer het jaarlijkse Librisfeestje gevierd. Over de inhoud van de zes genomineerde boeken zullen zich genoeg literatuurvorsers buigen. Daarom gaan we het voor de verandering eens hebben over de buitenkant. Hoe bepalend is het omslag voor het succes van een boek?
Van deserteur tot staatsburger 25 april 2017 De Deense stripmaker Halfdan Pisket leverde een indrukwekkende trilogie af over het leven van zijn vader.
Verhalen komen los 25 april 2017 In 'Wees onzichtbaar' beschrijft Murat Isik een jeugd met een dominante vader in de Bijlmer van de jaren tachtig.
Goj in de sjtetl 25 april 2017 Dertig jaar geleden sloot Margot Vanderstraeten vriendschap met een joods-orthodoxe familie in Antwerpen. Ze schreef er een zeer meeslepend boek over: 'Mazzel tov'. Zondag is ze te gast in VPRO Boeken.
Wat blijft 18 april 2017 Een jaar na het overlijden van dichter en Boeken-presentator Wim Brands verschijnen zijn 'Verzamelde gedichten' en 'Alles komt goed', een boek van vrienden en bekenden. Over zijn poëzie gaat het in een speciale uitzending van 'VPRO Boeken'.
Desillusie 11 april 2017 Voor hij beroemd werd met zijn romans behoorde Joseph Roth tot de beste journalisten van de Weimarrepubliek. In 1926 reisde hij door de Sovjetunie. Een documentaire op Arte volgt zijn spoor.
Kroniek van drie eeuwen ontbossing 4 april 2017 In het monumentale epos Schorshuiden verhaalt Annie Proulx de geschiedenis van Noord-Amerika’s ooit onuitputtelijke oerbossen, tot aan de afgrond van klimaatverandering anno nu.
Vierdubbelleven 28 maart 2017 Toen Paul Auster 66 werd, ouder dan zijn vader is geworden, begon hij aan wat zijn magnum opus zou worden: 4321, een aanvankelijk conventionele familiegeschiedenis die zich opsplitst in vier varianten.
De grote VPRO Gids Literaire Boekenquiz 2017 21 maart 2017 ‘Verboden vruchten’ is het thema van deze Boekenweek, en dus ook van VPRO’s Literaire Boekenquiz. Vorig jaar durfden we onze eigen Esther Gerritsen niet te vragen om een quiz te maken; als Boekenweekauteur had ze het al druk genoeg. Dit jaar grepen we onze kans en tot onze vreugde hapte ze meteen toe.