Deze nieuwe serie van This is Us-maker Dan Fogelman opent met de moord op de president van de Verenigde Staten. Dit doet vermoeden dat we te maken hebben met een doorsnee politieke thriller, maar niks is minder waar.

De nieuwe serie van Dan Fogelman, eerder de maker van de hitserie This Is Us, begint als de president van de Verenigde Staten (James Marsden) wordt vermoord in zijn slaapkamer en pas de volgende ochtend wordt gevonden door het hoofd van zijn beveiliging, Xavier Collins (Sterling K. Brown). Collins was de laatste die de president levend zag, en koesterde bovendien een wrok jegens de man, omdat hij hem verantwoordelijk achtte voor de dood van zijn vrouw. Dat maakt de agent verdacht. Vandaar dat Collins er alles aan doet om te achterhalen wie de moordenaar is, met gevaar voor eigen leven.

Je zou dus kunnen denken dat Paradise een doorsnee politieke thriller is. Maar wie maker Dan Fogelman kent, zal het niet verbazen dat deze serie veel meer wil zijn dan ‘doorsnee’. Want net als This Is Us zit Paradise vol flashbacks, verrassende onthullingen en onverwachte verhaalwendingen. Niet alleen de moord op de president, en de reden waarom hij is vermoord, is belangrijk. Maar óók de manier waarop alle personages met elkaar zijn verbonden, en wat hun drijfveren zijn, wat beetje bij beetje in acht afleveringen wordt onthuld. Bij Fogelmans series vormen de, veelal ontroerende, terugblikken naar significante momenten uit het verleden de lijntjes die - eenmaal met elkaar verbonden - het hele verhaal zichtbaar maken.

James Marsden als president Cal Bradford in Paradise

Het is een vertelstijl waarmee Fogelman miljoenen Amerikanen zes seizoenen lang aan This Is Us gekluisterd wist te houden. Het moment waarop die serie uiteindelijk, na lang teasen, onthulde hoe een van de hoofdpersonen was overleden, was een heus televisie-event in 2018. De aflevering werd direct na de Superbowl uitgezonden en bijna 27 miljoen mensen keken live mee. Die kijkers waren, dankzij de ontroerende flashbacks naar dit personage, oprecht van hem gaan houden. Zijn dood voelde hierdoor persoonlijk.

Bij Paradise zal dat toch wat minder het geval zijn. Waar This Is Us een heel behapbaar, menselijk drama vertelde, kaart Fogelman nu een aantal van de urgentste en grootste wereldproblemen aan. Dit levert soms uiterst pakkende, zelfs angstaanjagende televisie op (aflevering zeven is er een om niet te vergeten, ook dankzij een uitmuntende Marsden). Maar het zorgt aan de andere kant ook voor afstand tot de hoofdpersonen. De serie is eigenlijk op z’n best tijdens de flashbacks en had stiekem best zonder het grote (moord)mysterie gekund. Maar Fogelmans vertelwijze maakt het toch lastig om niet door te blijven kijken.

Paradise

De eerste drie afleveringen van Paradise zijn nu te zien op Disney+. Elke dinsdag verschijnt een nieuwe aflevering.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag