Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een schrijnend drama met John Boyega en een gotische horrorfilm van Robert Eggers.

Breaking

In dit schrijnende drama neemt ex-marinier Brian Brown-Easly (een fantastische John Boyega) drastische maatregelen wanneer hij zijn uitkering van the Veterans Administration ten onrechte niet uitgekeerd krijgt. Breaking schotelt ruim anderhalf uur aan onrecht voor en maakt een ijzersterk statement tegen de gebrekkige Amerikaanse veteranenhulp. Binnen de kortste keren sta je aan Brians kant en het is dan ook des te aangrijpender dat dit verhaal helaas geen fictie blijkt te zijn, maar dagelijkse kost voor veel vets. Op het filmfestival van Sundance ontving de gehele cast een speciale juryprijs. Laatste filmrol van de in 2021 overleden Michael Kenneth Williams (The Wire, Boardwalk Empire).

Kabut Berduri

Op Borneo, in het grensgebied tussen Indonesië en Maleisië, worden het hoofd van een politieagent en het lichaam van een inheemse activist samen aangetroffen. De jonge detective Sanja (Putri Marino) moet de moordzaak onderzoeken. Terugkerende beelden van dichte mist visualiseren de schimmigheid van de zaak. In de ietwat onsamenhangende neo-noir Kabut Berduri (Borderless Fog) combineert de prijswinnende regisseur Edwin (Vengeance Is Mine, All Others Pay Cash) de Indonesische geschiedenis met lokale mythes om de problemen van dit gebied uit te diepen. Met elke nieuwe moord wordt het verhaal ingewikkelder. Het mysterie blijkt een complexe puzzel en de soms slordige montage maakt het verhaal nog verwarrender.

The Witch

Intrigerend en subtiel speelfilmdebuut van Robert Eggers over een puriteinse familie in het New England van de 17de eeuw. Ze zijn verbannen naar de rand van een onheilspellend bos, waar (naar verluidt) een heks ronddwaalt. Eggers heeft een achtergrond als production designer en dat is goed aan de film af te zien. De kindacteurs spelen bijzonder realistisch, waardoor de teloorgang van de familie des te meer indruk maakt. Gemaakt door de baanbrekende studio A24 (The Lobster, Room, Moonlight). Overladen met prijzen. Eggers maakte in 2019 het ook al zo intrigerende drama The Lighthouse.

Laatste kans: Gladiator

Deze film is nog maar tot 15 augustus te zien op Netflix

Sandalen, zand, bloed en een man die onrecht is aangedaan: tot de jaren 70 voldoende stof om een epische actiefilm te maken in de categorie Ben-Hur. De stoffige arena lag er verlaten bij totdat Scotts Gladiator in 2000 het strijdtoneel betrad. Het verhaal: de Romeinse generaal Maximus (Russel Crowe, die een underdog uitstraling combineert met de biomechanica van een bulldozer) verslaat een noordelijk barbarenleger, maar wordt dan verraden door keizer Commodus (Joaquin Phoenix). Hij wordt verkocht als slaaf en moet  dan als gladiator aan de slag. De rest is even voorspelbaar als onweerstaanbaar. Vervolgfilm Gladiator II verschijnt op 14 november 2024 in de bioscoop.

Laatste kans: Jurassic Park

Deze film is nog maar tot 15 augustus te zien op Netflix

In 1993 waren de special effects waarmee Steven Spielberg zijn dino's op het doek toverde nog ontzagwekkend, inmiddels zijn ze natuurlijk enigszins achterhaald. Gelukkig heeft Jurassic Park meer te bieden: een goed script, sterke acteurs en precies voldoende humor. Een rijke zonderling heeft fossiel dino-DNA in kikkerdril laten injecteren, en zo levende brachiosaurussen en triceratops gekweekt. En dino's met enorme tanden. Ze ontsnappen allemaal als tijdens een storm de stroom uitvalt. Rennen! Twee vervolgfilms waren veel minder leuk, net als de nieuwe trilogie die begon met Jurassic World (2015).

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.