In de prikkelde karakterstudie The Confidante parasiteert een eenzame vrouw op het leed van nabestaanden van slachtoffers bij de terreuraanslag op Bataclan.

Voor kersverse nabestaanden kan het ontzettend prettig zijn om rouw of pijn te kunnen delen, en om lotgenoten te vinden die door eenzelfde hel gaan als jij. In Parijs viel er in 2015 veel te rouwen, want bij de terroristische aanslagen op 13 november – die verspreid door de stad plaatsvonden – kwamen in totaal 131 mensen om het leven. Veruit de meeste slachtoffers (89) vielen in concertzaal Bataclan, waar drie terroristen tijdens een optreden het vuur openden op het publiek. 

In de vierdelige HBO Max-serie The Confidante is Christelle (Laure Calamy) vooral getuige van de paniek en nasleep vlak ná die aanslagen. Ze heeft even daarvoor een mislukte date gehad met een ploert van een vent, en is – na vermoedelijk niet de eerste teleurstellende date – op weg naar huis als ze zichzelf ineens terugvindt in een Parijs in paniek. 

Maar juist die paniek biedt Christelle een gouden mogelijkheid om haar eenzame leven een oppepper te geven. Want eenzaam is ze: Christelle woont nog bij haar moeder, heeft geen werk, en wordt verder door vrijwel niemand gezien. Maar wat als je jezelf presenteert als naaste van iemand die zwaargewond raakte bij de Bataclan-aanslag? Dan tref je plots heel wat mensen in eenzelfde schuitje, met wie je kan praten over al het ‘gedeelde’ leed. Voor de nabestaanden en overlevenden is dat leed echt, maar voor Christelle biedt het vooral een ingang in een wereld waar ze normaal gesproken nooit kan komen: een wereld waarin daadwerkelijk naar haar wordt geluisterd en omgekeken. 

Christelle (Laure Calamy) in The Confidante

Omdat Christelles allesverzengende eenzaamheid in het begin van de serie zeer doeltreffend wordt verbeeld, zou je bijna vergeten (en vergeven) hoe kwalijk het is dat Christelle daarbij toch parasiteert op de rouw en pijn van anderen. Het problematische gedrag lijkt bovendien niet nieuw, getuige de verzuchting van haar moeder dat ze dit ‘niet nog een keer wil doorstaan’. Nee, het is blijkbaar niet voor het eerst dat haar dochter zich verliest in dit soort onconventionele methoden om contact te maken. En wat gebeurt er als dat steeds wankelere kaartenhuis in elkaar stort?  

Het maakt het des te fascinerender om te kijken naar zo’n getroebleerde en problematische hoofdpersoon, die door het geweldige spel van Calamy heen en weer slingert tussen meelijwekkend, verwerpelijk én gevaarlijk. De serie maakt ons deelgenoot van de acties van een eenzame zonderling, die tot alles in staat blijkt om ergens bij te mogen horen. Het resultaat is soms pijnlijk ongemakkelijk, maar toch vooral ontzettend prikkelend en boeiend. 

The Confidante

De vierdelige miniserie The Confidante is te streamen op HBO Max. Wekelijks op vrijdag verschijnt een nieuwe aflevering.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag