Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een charmante film over een Iraans-Amerikaanse familie en een bloedstollende documentaire over een Russisch stel dat de daken van 's werelds hoogste gebouwen beklimt.

Godzilla Minus One/Minus Color

Begin juni verscheen de 37ste film in de Godzilla-franchise, Godzilla Minus One, op Netflix. En sinds deze week is ook de alternatieve zwartwit-versie te zien, die in sommige landen ook in de bioscoop draaide. Heel veel voegt het gebrek aan kleur niet toe, al zien de scènes met Gojira in Tokyo er wel echt beter uit. In Godzilla Minus One keren we terug naar de dagen waarin het fameuze radioactieve monster voor het eerst opduikt in de Japanse wateren. Het land is net weer een beetje aan het opkrabbelen na de Tweede Wereldoorlog, maar met de komst van Godzilla dreigt opnieuw de massavernietiging. Aan een voormalige kamikazepiloot - die eerder wegdook voor zijn oorlogsplicht - en wat gewiekste oorlogsveteranen de taak om het monster te stoppen. Dat gebeurt uiteraard met het nodige visuele spektakel, maar de film overtuigt juist ook op de kleinere, meer melodramatische momenten. Een van de betere monsterfilms in tijden. Bekroond met de Oscar voor beste visuele effecten, ondanks een beperkt budget.

The Persian Version

Sundance-publieksprijswinnaar over de perikelen van een Iraanse immigrantenfamilie in de Verenigde Staten, gezien door de ogen van Leila (Mohammadi), de enige dochter in het grote gezin. Via levendige flashbacks - waarin veelvuldig de vierde wand wordt verbroken - vertelt ze haar familiegeschiedenis. Moeder (Noor) praat nauwelijks meer met Leila, sinds die uit de kast kwam als biseksueel. Maar als Leila een lang verbogen familiegeheim ontdekt, groeien de twee meer en meer naar elkaar toe. Regisseur Keshavarz baseerde deze tragikomische vertelling deels op haar eigen leven. Schiet soms uit de bocht, maar de gevatte grappen over cultuurbotsingen en giftige familiedynamieken werken heel aardig, en het verhaal is mooi persoonlijk.

Skywalkers: A Love Story

Bloedstollende documentaire over twee Russische rooftoppers, die zonder materiële beveiliging de daken van 's werelds hoogste gebouwen beklimmen om daar selfies te nemen. Het leven van de geliefden Angela en Ivan heeft iets weg van een videogame: voor hun ‘missies’ moeten ze het gebied verkennen, zichzelf vermommen en sloten openbreken. De documentaire gaat over hun poging om de super-skyscraper Merdeka 118 in Maleisië te beklimmen. De beelden van hun voorbereidingen komen geënsceneerd over en de film lijkt soms op een reclamespotje, maar de adembenemende GoPro-opnames van hun beklimmingen maken dit meer dan goed. Niet voor kijkers met hoogtevrees.

Terug van weggeweest: Dark Waters

Waargebeurd rechtbankdrama over advocaat Robert Bilott (Mark Ruffalo), die het opneemt tegen chemiereus DuPont, waar decennialang stoffen gebruikt werden waarvan bekend was dat die slecht waren voor mens en milieu. Regisseur van deze ingetogen, maar indrukwekkende film is Todd Haynes, die zich na een reeks fraai gestileerde melodrama’s (Far From HeavenCarolWonderstruck), voor het eerst – en met succes – waagt aan een uitgesproken politieke film. Gebaseerd op het New York Times-artikel ‘The Lawyer Who Became DuPont’s Worst Nightmare’ uit 2016.

Lees ook ons achtergrondverhaal over de film: 'Zijn politieke voorkeuren heeft Ruffalo nooit onder stoelen of banken gestoken

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.