In de geestige en ontroerende Disney+-serie Dying for Sex gaat een terminaal zieke vrouw op seksuele ontdekkingstocht.

‘Ik ben de patiënt, hij is de zorgverlener die mij niet meer wil aanraken.’ Molly (Michelle Williams) zit met haar man Steve (Jay Duplass) in relatietherapie, en benoemt de pijnlijke waarheid: sinds zij een paar jaar geleden werd gediagnosticeerd met borstkanker, is hij alleen maar aan het zorgen, zonder verder nog oog te hebben voor haar behoeften. En dat wringt, zeker wanneer Molly even later te horen krijgt dat de kanker is uitgezaaid, en dat ze niet meer zal genezen. Wat nu?

De oplossing van Molly is radicaal, maar niet onbegrijpelijk: ze besluit haar huwelijk vaarwel te zeggen omdat ze eindelijk weer eens ‘dingen wil voelen’. Zo vat ze het zelf samen in gesprek met een ruimdenkende palliatieve zorgmedewerker: ‘Ik ben te jong om te sterven, en dat is kut. Ik weet niet wat ik wil, of wat ik leuk vind. Ik heb nooit een orgasme gehad met iemand anders. Ik wil aangeraakt worden door iemand die me wil aanraken.’

In de achtdelige miniserie Dying for Sex leidt dat ertoe dat Molly op een nieuwe seksuele ontdekkingstocht gaat. Ze huurt een hotelkamer om meerdere keren al masturberend klaar te komen, ze maakt een profiel aan op datingapps, ze ontwikkelt een vreemd soort seksuele verstandhouding met een ongemakkelijke buurman (Rob Delaney), en ze ontdekt waar haar grenzen precies liggen als het gaat om dominantie en onderdanigheid in de BDSM-scene. Het is alsof ze opnieuw seks moet leren hebben, nu de dood in zicht is. Maar bovenal is het verhaal van Molly vooral een kwestie van zelfontdekking. 

Michelle Williams als Molly en Jay Duplass als Steve

Dying for Sex werd gebaseerd op een gelijknamige podcastserie van Nikki Boyer (in de serie sterk gespeeld door Jenny Slate), een actrice die haar zieke vriendin volgt en ondersteunt tijdens haar seksuele ontdekkingstocht. Wat de verfilming zo knap maakt, is dat de serie nooit te zwaar (met het oog op Molly’s ziekte) of te giechelig (met het oog op Molly’s seksuele ontdekkingstocht) wordt. De serie neemt seks minstens zo serieus als de dood, en dat zorgt voor een aangename balans in de toon. Dat is voor een belangrijk deel ook te danken aan de weergaloze Williams, die perfect het midden houdt tussen kwetsbaar en levenslustig.

De serie vangt daarbij goed hoe vreemd en ongemakkelijk seks in wezen vaak is, zeker wanneer de spelregels opnieuw moeten worden uitgevonden. In Dying for Sex is seks haast net zo ongemakkelijk en ongrijpbaar als de dood, waardoor die twee levensbepalende thema’s in deze geestige en ontroerende miniserie perfect naast elkaar kunnen bestaan.

Dying for Sex

De achtdelige miniserie Dying for Sex is nu te zien op Disney+.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag