In A Good Girl's Guide to Murder volgen we de 17-jarige Pip terwijl ze de oude verdwijning van een klasgenootje probeert op te lossen.

Netflix-serie A Good Girl’s Guide to Murder, gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks, begint – zoals ieder zichzelf respecterend moordmysterie – met het slachtoffer. In de openingsminuten zien we de zeventienjarige Andie Bell (India Lillie Davies) vlak voor haar verdwijning verdwaasd over straat lopen. Als ze een hand naar haar achterhoofd brengt, merkt ze dat haar lange, blonde haren rood kleuren van het bloed. Hoe Andie aan die wond komt en hoe ze uiteindelijk echt verdwijnt, is vervolgens aan de heldin van het verhaal, Pip Fitz-Amobi (Emma Myers), om te achterhalen.

Want na die bloedige opening springt de serie vijf jaar vooruit in de tijd. Pip is nu net zo oud als Andie was toen ze verdween. In het kleine, bijna te idyllische stadje in Engeland waar het verhaal zich afspeelt, herinnert een grote muurschildering bij de kerk dagelijks aan de verdwijning. Net als het feit dat de woning waar de familie van Andies vermeende moordenaar – haar vriendje Sal Singh (Rahul Pattni), die zichzelf vlak na Andies verdwijning van het leven beroofde – nog steeds regelmatig wordt beklad met denigrerende leuzen. Maar Pip gelooft niet dat Sal schuldig is, ondanks het sms’je dat hij verstuurde waarin hij de moord bekende, en ze besluit een schoolopdracht aan de zaak te wijden.

Emma Myers als Pip Fitz-Amobi en Zain Iqbal as Ravi Singh

Als een soort tienerversie van Sherlock Holmes begint Pip in het verleden te wroeten. Ze krijgt al snel hulp van Sals broer Ravi (Zain Iqbal), die de rol van Watson op zich neemt. Dat Pip nog een tiener is, verklaart wellicht dat ze haar onderzoek nogal roekeloos aanpakt – zo wandelt ze in haar eentje kelders en grotten in om verdachten te ondervragen en parkeert ze haar opvallende rode stationwagen direct voor een huis waar ze wil inbreken (niet inbreken, zegt ze zelf, maar ‘binnensluipen’) om bewijs te zoeken. 

Dat ze de zaak uiteindelijk toch weet te kraken in zes afleveringen, is vooral mazzel. Hoe noem je het anders wanneer de deurbel gaat nét op het moment dat Pip bijna wordt betrapt? Het zijn trucjes en verhaalwendingen die we vaker zagen in moordmysteries. En ook het idyllische plaatsje, de slimme en tegelijkertijd onzekere tiener met haar nerdy (maar zeer hip geklede) vriendengroepje, en de ouders die allemaal verdacht lijken, zijn allemaal ingrediënten die geleend lijken uit eerdere tienerseries. Superorigineel is het dus allemaal niet. Maar actrice Myers maakt veel goed, waardoor we uiteindelijk gemakkelijk meegaan in Pips waanzinnige avonturen.

A Good Girl's Guide to Murder

A Good Girl's Guide to Murder is nu te zien op Netflix

serietips in je mailbox?

elke dinsdag