Misdaaddrama Four Lives laat zonder sensatielust zien hoe het politieonderzoek ernstig tekortschoot in een moordzaak rondom de zogenaamde 'Grindr Killer'.

‘The Grindr Killer’, zo doopten de Britse tabloids de man die tussen 2014 en 2015 vier jonge mannen om het leven bracht. Het was een verwijzing naar de dating-app voor homoseksuele mannen waarop hij zijn slachtoffers vond. Maar die bijnaam is niet te horen in Four Lives, een driedelige miniserie over deze gruwelijke misdaden. De makers van het Britse drama zijn namelijk op geen enkele manier uit op sensatie. Ze vertellen het verhaal juist op een ingetogen manier, al blijf je op de bank nog steeds verbijsterd en woedend achter. 

Woedend, omdat drie van de vier moorden waarschijnlijk voorkomen hadden kunnen worden als de agenten van de Londense politie na de eerste moord, op de 24-jarige Anthony Walgate in juni 2014, adequaat hun werk hadden gedaan. Maar, zo laat Four Lives doeltreffend zien, dat deden ze niet. In plaats daarvan lieten de rechercheurs die het onderzoek deden, zich leiden door hun vooroordelen en nauwelijks verholen homofobie. 

Zo was Walgate (gespeeld door Tim Preston) een student die geld bijverdiende als escort. De agenten die zijn dood onderzochten namen daarom al snel aan dat Walgate wel te veel drugs zou hebben genomen tijdens een afspraak voor betaalde seks. Dat de man met wie de student zijn laatste uren doorbracht tegenstrijdige verklaringen aflegde, negeerden ze, terwijl ze de twijfels van Walgate’s familie en vrienden, die bleven volhouden dat hij géén drugs gebruikte, wegwuifden. 

De nabestaanden van de slachtoffers in Four Lives

Vergelijkbare dingen gebeurden bij  het onderzoek naar de dood van de drie andere slachtoffers. Opmerkelijk genoeg weigerde de politie zelfs lange tijd te onderzoeken of er een verband was tussen de vier sterfgevallen, al werden de mannen vlakbij elkaar gevonden en kwamen ze allemaal op eenzelfde manier om het leven. Wanneer in Four Lives het zoveelste familielid te horen krijgt dat de politie geen van de sterfgevallen behandelt als verdacht - de agenten vonden dat uit de hand gelopen seksfeestjes en zelfmoord aannemelijkere doodsoorzaken waren - ben je op de bank bereid je afstandsbediening naar de tv te gooien. 

Four Lives lijkt wat dat betreft op die andere prachtige serie, Mr Bates vs The Post Office, die ook uiterst doeltreffend uiteenzette hoe een Britse overheidsinstelling bij de behandeling van burgers ernstig tekortschoot. Daarnaast is dit een serie die laat zien dat je true crime-verhalen ook prima op een integere wijze kunt vertellen. Want hoewel het personage van de moordenaar Stephen Port zo doeltreffend gespeeld wordt door acteur Stephen Merchant dat de haartjes in je nek overeind gaan staan, blijven zijn moorden blijven volledig buiten beeld. Four Lives gaat over de slachtoffers en hun nabestaanden, en over hoe vreselijk de politie heeft gefaald. En dat laatste is gruwelijk genoeg. 

Four Lives

maandag 8 juli

NPO 2 20.25-21.25

Vanaf maandag 8 juli is Four Lives wekelijks te zien op NPO 2. De hele serie is vanaf donderdag 4 juli te streamen op NPO Plus.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag