Een blunderende juriste, een opvliegende agent en een arrogante zakenman die misbruik maakt van de situatie. De ring, de nieuwe serie van Frank Ketelaar, zit weer vol met onfortuinlijke keuzes en giftige relaties.

‘Je kunt spijt hebben van dingen. Je kunt wroeging hebben, of berouw. Maar wat ik hierover voel, ik geloof niet dat daar een woord voor bestaat.’

Het zijn de eerste woorden die we horen in de tiendelige dramaserie De ring, de nieuwste productie van scenarist en regisseur Frank Ketelaar, de man die al jaren geldt als een van de grootmeesters van de Nederlandse serie. Die positie verwierf Ketelaar met Vuurzee, Klem, BuZa, en vooral Overspel: gelaagde dramaseries waarin goedbedoelende personages door ogenschijnlijk onbelangrijke beslissingen tot hun nek in de ellende belanden.

In De ring is dat niet anders. Als jurist Anna (sterke rol van Hannah Hoekstra) op bezoek is bij de belangrijke cliënt Simon (een gladde Benja Bruijning) ziet ze op de vloer zijn ring liggen. Wanneer hij even de kamer verlaat, stopt ze het sieraad in een impuls in haar zak. Als ‘een kind in een snoepwinkel dat even stout is,’ zoals ze het zelf later omschrijft. Ze laat de ring hierna direct terugbezorgen, maar heeft buiten de wraakzucht van Simon gerekend. Hij heeft de diefstal vastgelegd op beeld, en stelt Anna voor de keuze: of ze gaat één keer met hem naar bed (wat voor de meeste vrouwen ‘helemaal geen straf is’, zoals hij zelf stelt), óf hij plaatst het filmpje online, met de nodige gevolgen voor haar carrière en advocatenkantoor.

Hannah Hoekstra (Anna) en Minne Koole (Simon) in De ring

Een kleine, onhandige actie heeft zo al snel grote onvoorziene gevolgen, zeker als Anna uit paniek besluit om eenmalig het bed te delen met Simon. In eerste instantie kan ze ook bijna niet geloven wat haar overkomt, want Simon was toch altijd zo sympathiek en empathisch, een alom geliefde, brave gezinsman? (Dat zijn natuurlijk altijd de ergsten.) 

Zoals we van Ketelaar-series gewend zijn, gaat het daarna van kwaad tot erger, terwijl ook steeds meer andere mensen worden meegesleurd. Naast de verhaallijn van Anna en Simon volgen we ook Anna’s nieuwe scharrel Max (Minne Koole), een iets te opvliegende rechercheur die onder vuur ligt na een vechtpartijtje met een jonge scooterrijder. Ondertussen ontstaat er ook nog gedoe over de zelfmoord van een van Simons zakenpartners. 

Op die manier creëert Ketelaar - die de serie regisseerde met Sander Burger en Ties Schenk - opnieuw een wereld vol intriges, verkeerde keuzes en giftige relaties. Ketelaar neemt daarbij de tijd om alle personages en verhaallijnen goed te introduceren, en zodra De ring in de derde aflevering echt goed op gang komt, blijkt de serie net zo verslavend als zijn eerdere werk, zij het misschien iets minder verfijnd. Maar het gegeven van goedbedoelende mensen die onhandige, impulsieve beslissingen nemen: dat gaat uiteindelijk nooit vervelen.

De ring

donderdag 5 september

NPO 1 20.35-21.40

De ring is vanaf donderdag 5 september wekelijks te zien op NPO 1 en NPO Start. Alle afleveringen zijn vanaf die dag ook te streamen op NPO Plus.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag