De sukkelige David maakt een onverwachte start wanneer hij naar het bruisende Berlijn verhuist. In deze tiendelige 'ongemakkelijke feelgood-comedyserie' volgen we hoe hij er toch wat van probeert te maken, samen met zijn nieuwe internationale vriendengroep.

In de eerste scènes van Beter wordt het niet weet je al meteen al dat hoofdpersoon David een sukkel is. Met een naïeve glimlach op zijn gezicht en een veel te grote koffer zit hij in de trein die Berlijn binnenrijdt, net iets te dichtbij de oksel van een medereiziger die al is opgestaan. Blij appt hij zijn vriendin Eva dat hij eraan komt. Het komt niet als een verrassing dat zij hem niet op het station staat op te wachten en de verkering kort daarna zelfs uitmaakt.

De herkenningstune ‘Losers’ van de Belgische band Balthazar onderstreept nog eens wat dan al minutenlang duidelijk is. Maar omdat David al afscheid heeft genomen van iedereen in Nederland en op Instagram heeft gezet dat hij een nieuwe start maakt in Berlijn, kan hij niet meer terug. In tien afleveringen volgen we hoe hij toch wat van zijn nieuwe leven probeert te maken.

Deze zogenoemde ‘ongemakkelijke feelgood-comedyserie’ is bedacht en geschreven door comedian Rein Mulder en schrijver Rutger Lemm, die al vanaf de eerste klas van de middelbare school met elkaar bevriend zijn. Het verhaal is gebaseerd op hun eigen ervaringen en ze hebben maar liefst acht jaar aan de serie gewerkt. Het is dan ook een internationale coproductie, die zich dus afspeelt in Berlijn, met een internationale cast. Jonas Strand Gravli speelt de vage Noorse huisgenoot waar David bij terechtkomt, Abigail Abraham (Arcadia) is zijn onbesuisde Vlaamse beste vriendin en de Duitse Mona Vojacek Koper (The Hunger Games) de knappe maar ongrijpbare Berlijnse op wie hij verliefd wordt.

Rein Mulder als David in Beter wordt het niet

Maker Rein Mulder (van het theatergezelschap Herman in een bakje geitenkwark) speelt zelf de hoofdrol van David. De lange aanlooptijd van de serie breekt zich hier op, want hij is inmiddels achter in de dertig, terwijl de thema’s meer in de typische twintigersproblematiek liggen: gerommel met dates, proberen carrière te maken en loskomen van ouders. Ook op een andere manier is David moeilijk te plaatsen. Aan de ene kant is hij ongemakkelijk en sociaal onhandig, aan de andere kant kan hij heel uitbundig zijn en plotseling in zingen uitbarsten. Dat maakt het lastig om met hem mee te leven terwijl hij zijn draai probeert te vinden in Berlijn en nieuwe vrienden maakt. De bijpersonages zijn, hoewel wat karikaturaal, wat dat betreft geslaagder, vooral de Noorse nerd Rob. Af en toe bevindt David zich ineens in licht absurdistische situaties, zoals een woonkamer in een toilet van een club of naast pratende etalagepoppen. Dat zijn de momenten die de serie de meeste kleur geven. Bovendien is er de vrolijke setting van de het vrije en artistieke Berlijn, waardoor je meteen zin krijgt om ook een weekendje weg te boeken, misschien zelfs met een te grote koffer.

Beter wordt het niet

donderdag 19 september

NPO 3 22.00-22.35

Beter wordt het niet is vanaf donderdag 19 september wekelijks te zien op NPO 3 en NPO Start. Alle afleveringen zijn vanaf die dag ook te streamen op NPO Plus.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag