Hoe konden een politieagent en een tienermeisje van een flatgebouw vallen? Dat moet rechercheur Sarah Collins zien te achterhalen in deze spannende Britse misdaadserie.

The Tower begint direct midden in de actie: in de openingsminuten van de eerste aflevering rijden rechercheur Sarah Collins (gespeeld door de van Game of Thrones bekende en in deze serie uitmuntende Gemma Whelan) en haar partner Steve Bradshaw (Jimmy Akingbola) met gillende sirene door de straten van Londen. De politieradio deelt mee dat er een ernstige situatie is bij een woontoren in de stad. Er zijn twee doden, een politieagent en een tienermeisje. ‘Wat is er gebeurd, wat heb je gehoord?’ vraagt Collins haar partner. ‘Alleen dat er mensen op het dak waren. En toen waren ze er niet meer,’ zegt hij.

Eenmaal aangekomen bij de plek des onheils is de realiteit behoorlijk gruwelijk. Op de grond naast het hoge flatgebouw liggen inderdaad twee levenloze lichamen, die van politieman Hadley Matthews (Nick Holder) en de vijftienjarige Farah Mehenni (Lola Elsokari). Op het dak treft Collins Matthews partner, een jonge agente genaamd Lizzy Adama (Tahirah Sharif), en een kleine jongen in een beren-onesie die de buurjongen van het overleden tienermeisje blijkt te zijn. Alle twee zijn ze zichtbaar aangedaan en in shock.

Wat er zich minuten eerder precies op dat dak heeft voltrokken en hoe een ervaren diender als Matthews samen met het meisje naar beneden kon vallen, is aan Collins en haar partner om uit te zoeken. Collins is namelijk het soort rechercheur dat politiezaken overneemt wanneer agenten betrokken zijn bij het incident. Wie vaker politieseries kijkt, weet dat deze rechercheurs vaak niet geliefd zijn bij hun collega’s. Iets dat ook dit keer het geval is, zeker wanneer Collins begint te vermoeden dat agenten Matthews en Adama wellicht niet per toeval op dat dak waren en Collins met haar onderzoek tegen de haren van de lokale politiechef Kieran Shaw (Emmett J. Scanlan) instrijkt.

The Tower doet niet direct iets nieuws, Britse misdaadseries hebben immers zeer regelmatig bloedserieuze en intelligente vrouwelijke rechercheurs in de hoofdrol. Maar het is wel een van de betere uitvoeringen in het genre, ook dankzij de altijd geloofwaardige Whelan en een oprecht spannend plot.  

The Tower

donderdag 18 juli

NPO 2 20.30-21.30

Vanaf donderdag 18 juli is The Tower wekelijks te zien op NPO 2. Alle afleveringen zijn dan ook te streamen op NPO Plus.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag