De val van de Berlijnse Muur, de oorlog in voormalig Joegoslavië, 9/11: ingrijpende gebeurtenissen die in het collectieve geheugen gegrift staan en u weet ongetwijfeld nog waar u was toen de Muur viel of wat u deed toen de vliegtuigen de Twin Towers binnenvlogen. Het zijn momenten die ons leven tekenen, maar gevormd worden we toch vooral door onze persoonlijke ervaringen.
Dit gegeven ligt aan de basis van de negendelige dramaserie De droom van de jeugd (KRO-NCRV). In dit groots opgezette familie-epos volgen we de van oorsprong rooms-katholieke Brabantse familie Wander over een periode van zo’n 45 jaar. Die familie bestaat uit ouders Kick (Mark Rietman) en Rosalie (Annet Malherbe), oudste dochter Carla (Hanna van Vliet en Tamar van den Dop), oudste zoon Max (Ko Zandvliet en Peter Paul Muller), dochter Suus (Laura Bakker en Maria Kraakman) en zoon Frans (Joes Brauer en Gijs Naber).
De droom van de jeugd begint in de jaren zestig, als Nederland aan de vooravond staat van ingrijpende sociaal-culturele veranderingen. Na de stijve jaren vijftig voelen met name jongeren een steeds grotere drang om zich te ontworstelen aan de heersende mores en dat botst met de – in dit geval katholieke – werkelijkheid. Zo zien we in de eerste aflevering bijvoorbeeld dat de idealistische Carla abortus geweigerd wordt als ze ongewenst zwanger is geraakt. Volgens de abortuscommissie kan ze immers ‘gewoon’ moeder worden.