De Canadese serie The Sketch Artist heeft de vorm van een klassieke ‘procedural’. De politieserie lost iedere twee afleveringen een nieuwe zaak op.

Een tv-serie waarin iedere aflevering weer een nieuwe zaak wordt behandeld en opgelost, noemen ze in Hollywood een ‘procedural’. Het is een genre dat al zo oud is als televisie zelf. Denk aan advocaten, ziekenhuismedewerkers of politieagenten die iedere week weer nieuwe cliënten, patiënten of moordzaken voor de kiezen krijgen. Het is het soort serie dat eigenlijk iedere aflevering opnieuw begint, waardoor het niet erg als je als kijker een weekje mist.

De laatste jaren werd deze vorm van tv wat minder spannend bevonden. Het waren immers vooral de doorlopende series, miniseries of ‘prestigieuze’ drama’s, die veel aandacht kregen. Maar daar trok de procedural zich eigenlijk weinig van aan. Grey’s Anatomy, NCIS en Law & Order: SUV, misschien wel de bekendste, nog lopende Amerikaanse procedurals, tellen inmiddels al dik twintig seizoenen elk. Want tv-kijkers blijven het fijn vinden om terug te keren naar een setting en personages die vertrouwd zijn.

Ook The Sketch Artist, een Canadese serie die inmiddels twee seizoenen telt, valt onder dit genre. Al behandelt dit politiedrama de zaken niet in één maar twee afleveringen. Los daarvan is de opzet van de serie behoorlijk klassiek. Het draait om een vast team van buitenbeentjes dat vanuit een kelder van het politiebureau in Montreal onopgeloste politiezaken op zich neemt, en dit vaak beter doet dan de rechercheurs een verdieping hoger. Of zoals teamleider Maryse Ferron (Sophie Lorain, die de serie tevens samen met haar partner bedacht) het in de eerste aflevering omschrijft: ‘Wij behandelen geen cold cases. We lossen ze op.’

Haar team bestaat uit een mopperende hoofdrechercheur, een iets te ijverige nieuwkomer en een compositietekenaar die bipolair is. Ferron zelf zit in een rolstoel na een heftige confrontatie met een seriemoordenaar. Hoewel alle vier de personages min of meer evenveel schermtijd krijgen, is de serie vernoemd naar Ève Garance (Rachel Graton), de compositietekenaar. Wat wellicht komt omdat de manier waarop zij haar portretten maakt wel heel bijzonder is. Garance brengt de mensen die ze tegenover zich krijgt namelijk in een soort trance (hoe ze dat doet, zie je niet), waardoor ze als het ware samen met hen hun geheugen instapt. Hierdoor herinneren slachtoffers zich opeens weer belangrijke details van het gezicht van de dader. Garance is het geheime wapen waarmee het team in de kelder alle zaken oplost.

The Sketch Artist is niet het soort serie dat een zo realistisch mogelijk beeld van het politiewerk neerzet. Het wil vooral spannende zaken presenteren en die oplossen. Twee afleveringen per keer.

The Sketch Artist

vrijdag 21 juni

NPO 2 23.10-0.30

Het hele eerste seizoen vanThe Sketch Artist is te streamen via NPO Plus.